IVF

Kristin er en frisk og energisk jente på 13 år. Hun er glad i dyr og har et eget lag med dem. Hennes hobbyer er data og venner. Har drevet en del med ridning, dans og håndball. 

Kristin ble til ved hjelp av prøverørsmetoden (IVF). En behandling mot barnløshet hvor utviklingen har gått fort og kommet langt bare på noen få år.

Rundt et av tre par som får tilbud om prøverørsbehandling, lykkes med å få barn.

In vitro fertilisering (IVF) betyr oversatt befruktning i glass , det vi på norsk kaller prøvrørsbefruktning. Det innebærer at befruktningen ikke skjer inne i kvinnens kropp. Metoden ble først og fremst utviklet for kvinner som ikke har fungerende eggledere og derfor ikke eggledere hvor egg og sædceller kan møtes. I dag utføres IVF også ved andre former for ufrivillig barnløshet.

Grundig utredning

I Norge er IVF bare tillatt når både egg og sæd kommer fra paret som ønsker barn sammen. Det blir altså begges biologiske avkom. Først når paret er grundig utredet for å finne årsaken til at det ikke blir barn, kan de settes på venteliste for IVF. For å komme i betraktning til IVF-behandling må paret være gift eller stabilt samboende. Legene som skal gjennomføre behandlingen avgjør, om paret egner seg både rent medisinsk og psykososialt. Kvinnen skal i regelen ikke være eldre enn 38 år, mannen ikke eldre enn 45 år. Ventetiden varierer avhengig av sted, tid og type IVF som skal forsøkes.

Hormonbehandling

For å øke sjansen for et vellykket resultat, får kvinnen hormonstimulering slik at flere egg modner samtidig. I tillegg undertrykkes hennes egne hormoner slik at prosessen kan styres best mulig. Etter stimulering i 10-14 dager er eggene klare til uthenting. De ligger inne i hver sin eggsekk. Med ultralyd følger legen størrelsen på eggsekkene. Når tiden er inne, hentes eggene ut ved hjelp av en nål som stikkes inn gjennom skjedens bakvegg mens kvinnen ligger i gynekologisk leie. Vanligvis brukes lokalbedøvelse. Eggene suges ut sammen med væsken som omgir dem. De påvises gjennom mikroskop og overføres til skåler med næringsløsning. I skålene gjøres det befruktningsforsøk og eventuell videre dyrkning.

Dyrkes noen døgn i glasskåler

Samme dag som eggene blir hentet ut, leverer mannen sæd. Den spesialbehandles slik at man får tak i de sprekeste sædcellene. Omtrent 100 000 sædceller føres over i hver skål som inneholder ett modent egg. Dersom befruktning skjer, dyrkes de befruktede eggene, embryoene, – videre i noen døgn. Dette er den mest sårbare fasen i prøverørsbehandlingen. De befruktede eggene granskes nøye, og de to beste suges forsiktig opp i et tynt plastrør. Røret føres gjennom livmorhalsen inn i livmoren der eggene plasseres. Dette er normalt ikke ubehagelig. Noen ganger plasseres embryo i egglederen, det stedet hvor befruktning finner sted under naturlige forhold.

Flere forsøk mulig

Dersom graviditet ikke oppnås ved den første behandlingen, får de fleste par tilbud om ett eller to forsøk til. Overflødige egg fra det første forsøket kan i noen tilfeller fryses ned, da blir det mindre belastning for kvinnen neste gang. Opp mot et av tre par par ender opp med barn etter fullført IVF-behandling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: